Slankekur og sund mad
                                                                                                           

 

Er kaffe og te virkeligt så usundt?

Lad det med det samme være sagt, at der er forsket en del i emnet, og der findes ikke endegyldige svar på spørgsmålet, da kaffe og te kan virke skadeligt på nogle områder og sundhedsfremmende på andre.

Både kaffe og te indeholder ikke kalorier, og påvirker derfor ikke din vægt i negativ retning.

Kaffe: Generelt menes kaffe ikke at være hverken specielt skadelig eller sundhedsfremmende, hvis den drikkes i moderate mængder (2-3 kopper om dagen).

Derimod er kaffens høje indhold af koffein ikke specielt smart rent sundhedsmæssigt. Koffein virker opkvikkende, men er vanddrivende, hvilket vil sige, at det dræner kroppen for væske, hvilket påvirker kroppen negativt.

Hvis du - ligesom jeg - godt kan lide en god kop kaffe, så har du flere muligheder, hvis du fortsat gerne vil nyde en kop i ny og næ og samtidigt leve sundt. 

- Enten skal du sørge for at drikke ekstra vand - 1 glas vand for hver kop kaffe - og det er udover de 2 liter vand/dag, som du i forvejen bør drikke.   

- Alternativt kan du vælge at drikke koffeinfri kaffe. Kaffen i sig selv er som sagt ikke sundhedskadeligt (stadig i moderate mængder), og hvis du fjerner koffeinen, kan du med god samvittighed drikke et par kopper kaffe hver dag uden at skulle kompensere på anden vis.

Du kan finde en anbefalelsesværdig koffeinfri espresso og espressomaskine via linket.  

Te: Efterhånden er der en del forskning, som tyder på, at te rent faktisk er sundt for din krop pga. et højt indhold af antioxidanter. Dette er særligt udbredt i grøn og sort te.

Rent sundhedsmæssigt er te altså fint og et bedre alternativ end kaffe.

Selvfølgelig er sukker i te og kaffe heller ikke så godt - det er både usundt og feder også modsat hvad mange tror. For det første er det en ekstra energikilde, og dernæst forbrændes sukker altid først i kroppen. Dermed forbrændes andre energikilder - f.eks. fedt og kød - altså først til sidst, og kan dermed risikere at blive omdannet til fedt på kroppen, hvis det ikke når at blive forbrændt inden næste måltid.

Alt i alt er kaffe og især te altså ikke usundt - når du drikker det med måde. Og de få hvis du vælger at drikke te eller koffeinfri kaffe, kan du altså gøre det uden at skulle kompensere overhovedet.