Slankekur og sund mad
                                                                                                           

 

 

Sund kost og den rigtig ernæring – hvad er det så?  

 

For at tage det helt basale i korrekt ernæring først så er den rigtige energifordeling i en sund kost følgende:

 

10-15 % protein

50-60 % kulhydrat

<30 % fedt

 

Husk at 1 gram fedt har dobbelt så meget energi i sig som et gram kulhydrat eller protein!

 

Derudover skal du spise mindst 600 gram frugt og grønt hver dag, samt drikke 2 liter vand eller mere. Bemærk her at der er tale om rent vand, som ikke skal forveksles med væske. Dvs. evt. anden væske kommer udover de 2 liter.

 

Derudover er følgende retningslinjer vigtige i en sund ernæring:

 

Udskift raffinerede hvid produkter med deres grovere versioner. Dvs. vælg groft brød, grov pasta og brune eller vilde ris.

 

Desuden er slik, chips, sodavand og kager IKKE en del af en sund kost, selvom det måske lykkes for dig at overholde energifordelingen ovenfor.

 

Følger du disse simple råd, har du en generelt sund kost. – Nemt, ikke? 

 

Herudover vil jeg gerne give nogle gode kost råd, som har fungeret rigtig godt for mig selv og mange andre.

 

- Når du ønsker at tabe dig, eller gerne vil leve så sundt som muligt, så undgå alkohol så vidt muligt. Alkohol tilfører din krop ekstra (usund) energi, der er ingen god ernæring i det, og desuden er det hårdt for kroppen at udskille det igen.

 

- Opdel dine måltider, så du ikke blander protein, dvs. kød, med pasta, ris og kartofler. Dvs. du kan altid spise frugt og grønt sammen med ENTEN kød eller pasta, ris og kartofler, men ikke sammen med begge dele. Fordelen er at denne måde at spise på skulle lette fordøjelsen, give mere energi og undgå ophobning af affaldsstoffer. Om det passer eller ej, skal jeg ikke kunne sige, men jeg ved, at kroppen funger rigtig godt, når man spiser på denne måde, og mange oplever ekstra energi, når de lever efter dette kost råd. Der findes masser af lækre online opskrifter på sådanne måltider, så det kan sagtens lade sig gøre.

 

- Dette råd virker kun for nogle mennesker afhængig af temperament. Overvej, hvilken type du er, og beslut dig herefter, om dette vil hjælpe dig eller arbejde imod dig. Her kommer det: Tillad dig selv en dag om ugen, hvor du må spise slik eller en kage, og få rødvin eller en øl til aftensmaden. Simpelthen sørg for at få afløb for dine evt. lyst til den mad og drikke som du ikke får til dagligt. Dette kan også være en fest, hvor du bare spiser og drikker som du har lyst. Vær her klar over, at det IKKE må blive et skråplan, hvor det pludseligt bliver flere gange om ugen, da dette kan risikere at ødelægge din livsstilsomlægning helt. Lav nogle regler for dig selv, gerne sammen med din familie, så i står sammen om at overholde de retningslinjer for familiens ernæring, som i har besluttet jer for. I forhold til den rene kost planlægning, så er det selvfølgelig bedst, ikke at gøre dette. Men rent psykologisk kan dette være en rigtig god idé, og når det er sjældent det sker, så ødelægger det ikke din sunde ernæring.

 

Det er ikke det mellem jul og nytår, som feder, det er det mellem nytår og jul! Sagt på en anden måde - sørg for at leve med en sund kost til dagligt, så må du gerne synde lidt lørdag aften.. 

 

Når du starter med sund kost og den korrekte ernæring, så kan du forvente en udrensning i starten af processen, som kan give hovedpine mv. Dette skyldes affaldsstoffer mv., som forlader kroppen. Fortsæt med dine sunde kostvaner, for denne periode er ganske kortvarig.