Slankekur og sund mad
                                                                                                           

 

 Kostens indhold af sukker – er det skadeligt eller ej?  

 

Sukker hører til gruppen af kulhydrater. Der findes det naturligt forekommende sukker og det tilsatte sukker. Kosten kan nemlig udover tilsat sukker også indeholde naturligt forekommende sukkerater som sukrose (rørsukker), glukose (druesukker) og fruktose i frugt og grøntsager, laktose i mælk og maltose i brød. Dette sukker skal ikke medregnes i en opgørelse over kostens indhold af tilsat sukker.

 

Kulhydrater nedbrydes i fordøjelsessystemet til glukose, fruktose og galaktose og absorberes til blodet. I leveren vil næsten al galaktose (fra laktose i mælk) og fruktose blive omdannet til glukose, som kan optages i de fleste af kroppens celler.

 

Et for højt sukkerindtag kan medføre positiv energibalance, hvilket vil sige, at kroppen tilføres mere energi, end den kan forbrænde. Positiv energibalance medfører vægtøgning uanset kostens sammensætning, men særligt sukker i flydende form så som sodavand er med til at give ubalance i kosten.

 

Sukker kan altså omdannes til fedt og aflejres på kroppen, modsat hvad en del mennesker tror. 

 

Et for stort sukkerindtag medfører en fortynding af kostens indhold af vitaminer, mineraler og fibre.

 

Derfor anbefales det, at sukkerindtaget højest må være 10 % af den samlede kost.  

 

Det er derfor vigtigt at skelne mellem tilsat sukker og det naturligt forekomne i kosten. Tilsat sukker, som f.eks. i slik, chokolade, sodavand og kartonjuice (som indeholder næsten lige så meget sukker som sodavand), bør minimeres eller undgås.

 

Derimod er de naturligt forekomne sukkerarter ikke et problem, og skal du alligevel bruge tilsat sukker, så er rørsukker eller lign. at foretrække. Her er nogle små fif til at mindske den uheldige sukkerindtagelse:

 

- Køb ”ægte” juice uden tilsat sukker. 

 

- Minimere indtagelse af slik og sodavand. 

 

- Undgå hvidt sukker i kosten.