Protein – hvordan får man proteiner, og
hvad gør de egentlig i kroppen?
Proteiners ernæringsmæssige betydning for
kroppen er stor, da disse indgår som den strukturelle del af
opbygning og reparation af blandt andet knogler, muskler, dannelsen af blodlegemer
samt immunsystemet.
Et
protein både fra planter og dyreriget er sammensat af
aminosyrer. Der findes omkring 20 aminosyrer og ca. 8 af dem
er essentielle for kroppen. Når vi spiser protein så som
groft brød, bønner (friske og
tørrede), nødder samt fisk og kød, bliver det først nedbrudt
til aminosyrer for derefter at blive opbygget til et protein
som kroppen kan få gavn af.
Et menneske som vejer 70
kg indeholder ca. 12 kg protein, men proteinindholdet i
kroppen er af variabel størrelse, da kroppen hele tiden
skal bruge disse ”byggesten”. Vores kost skal derfor
bestå af ca. 30-35 gram proteiner pr. dag for voksne
mennesker.
Dette svarer ca. til 10 – 15 % af den daglige
kost.
Generelle kilder til protein: alle slags
kød f.eks. kylling, okse, svin, lam, fisk mv., mælk, æg,
ost, linser, nødder og bønner.
Når du skal tabe dig, eller hvis du ønsker at
leve så sundt som muligt, så begræns dit indtag af
proteiner fra kød – særligt af de fede kødtyper. Vælg i
stedet protein fra nødder, bønner og fedtfattigt kød som
f.eks. kylling og kalkun. Undtagelsen er fisk. Selvom
f.eks. laks er meget fedtholdige, er disse stadig sunde
at spise, fordi fedttypen er n-3, der er en sund type
fedt, som mennesket SKAL have tilført udefra.
Træner du meget, bør du overveje at spise mere
protein i din kost, idet kroppen så har brug for ekstra
”byggesten”, som jo netop findes i proteiner.
|