Slankekur og sund mad
                                                                                                           

 

 

Hvilken slags fedt er den sundeste, og hvad er kolesterol i forhold til fedt?  

 

Fedtstoffers opgave er først og fremmest at give energi samtidig med, at de indeholder essentielle fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer, såsom A, D, E og K.

 

Fedt i kosten er inddelt i 3 grupper:

 

Mættede (kemisk: ingen dobbeltbindinger). Disse fedtstoffer er faste ved stuetemperatur, som for eksempel smør, fedt i kød og margarine. Denne gruppe skal vi ikke have for meget af, da de kan være med til at øge mængden af kolesterol i blodet. Vi behøver nemlig ikke at tilfører kroppen kolesterol, da vi danner det selv i kroppen. Dog er kroppen god til selv at regulere mængden, så tilføres det via kosten nedsætter kroppen som regel selv produktionen af kolesterol.

 

Kolesterol er et fedtstof, der kan sætter sig på indersiden af blodbanen. Dermed øges risikoen for forhøjet blodtryk og blodpropper.

 

Monoumættede (kemisk: en dobbeltbinding) og polyumættede (kemisk: flere dobbeltbindinger). Også kaldet enkelt- og flerumættede fedtsyrer, og disse er de sundeste for kroppen. Oliven- og rapsolie har et højt indhold af monoumættede fedt.

 

For polyumættede fedtstoffers vedkommende kan de inddeles i to familier n-6 fedtsyrer og n-3 fedtsyrer, disse er essentielle for kroppen. Kilder til n-3 kommer blandet andet fra fede fisk såsom laks, og samtidig med at man spiser laks, får man også D-vitamin. Kilder til n-6 fedtsyrer opnås ved indtages af planteolier såsom vindruekerne-, solsikke-, majs- og sojaolie.

 

En normalvægtig person har et fedtdepot på ca. 8 til 12 kg. Dette depot oplagres i vores fedtvæv og fungerer som kroppens skjold ved afkøling og stød. Dette depot skal helst ikke blive for stort, da fedt kan ødelægge din sundhed og livsstil. Energiindtaget af fedt bør højst udgøre 30 % af kosten.

 

Alt i alt er der altså forskel på fedt. Mættede fedtstoffer er de ”dårligste”, da de blandt andet øger mængden af kolesterol i kroppen, hvilket kan resultere i kredsløbssygdomme. Mennesket har brug for fedt i kosten, og de sundeste former for fedt stammer eksempelvis fra fede fisk, vindruekerneolie og nødder.