Hvilken slags fedt er den sundeste, og
hvad er kolesterol i forhold til fedt?
Fedtstoffers opgave er først og fremmest at give
energi samtidig med, at de indeholder essentielle
fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer, såsom A, D, E og
K.
Fedt i kosten er inddelt i 3 grupper:
Mættede (kemisk: ingen
dobbeltbindinger). Disse fedtstoffer er faste ved
stuetemperatur, som for eksempel smør, fedt i kød og
margarine. Denne gruppe skal vi ikke have for meget af, da
de kan være med til at øge mængden af kolesterol i blodet.
Vi behøver nemlig ikke at tilfører kroppen kolesterol, da vi
danner det selv i kroppen. Dog er kroppen god til selv at
regulere mængden, så tilføres det via kosten nedsætter
kroppen som regel selv produktionen af
kolesterol.
Kolesterol er et fedtstof, der kan sætter sig på
indersiden af blodbanen. Dermed øges risikoen for
forhøjet blodtryk og blodpropper.
Monoumættede (kemisk:
en dobbeltbinding) og polyumættede (kemisk:
flere dobbeltbindinger). Også kaldet enkelt- og flerumættede
fedtsyrer, og disse er de sundeste for kroppen. Oliven- og
rapsolie har et højt indhold af monoumættede
fedt.
For polyumættede fedtstoffers vedkommende kan de
inddeles i to familier n-6 fedtsyrer og n-3 fedtsyrer,
disse er essentielle for kroppen. Kilder til n-3 kommer
blandet andet fra fede fisk såsom laks, og samtidig med
at man spiser laks, får man også D-vitamin. Kilder til
n-6 fedtsyrer opnås ved indtages af planteolier såsom
vindruekerne-, solsikke-, majs- og sojaolie.
En normalvægtig person har et fedtdepot på ca. 8
til 12 kg. Dette depot oplagres i
vores fedtvæv og fungerer som kroppens skjold ved
afkøling og stød. Dette depot skal helst ikke blive for
stort, da fedt kan ødelægge din sundhed og livsstil.
Energiindtaget af fedt bør højst udgøre 30 % af
kosten.
Alt i alt er der altså forskel på fedt.
Mættede fedtstoffer er de ”dårligste”, da de blandt andet
øger mængden af kolesterol i kroppen, hvilket kan resultere
i kredsløbssygdomme. Mennesket har brug for fedt i kosten,
og de sundeste former for fedt stammer eksempelvis fra fede
fisk, vindruekerneolie og
nødder.
|