Slankekur og sund mad
                                                                                                           

 

 

Hvad skyldes overvægt og fedme, og hvordan brydes den onde cirkel?  

 

Fra et rent biologisk og lægevidenskabeligt synspunkt opstår overvægt ved, at der indtages mere energi, end der forbrændes. Den overskydende energi omdannes til energireserver i kroppen, fedt, og fortsætter dette igennem længere tid, kan overvægt blive til decideret fedme. Dermed er der reelt kun 2 valg for at forebygge og denne uheldige udvikling:

 

1: Indtag mindre energi, så du bruger mere, end du indtager, eller

2: Forbrænd mere energi, så du bruger mere, end du indtager.

 

Overvægt og fedme skyldes altså et overskud af energi, der omdannes til fedt. Altså er den simple måde for at undgå fedme at spise sundt og dyrke motion, så du ikke indtager mere energi, end du bruger. 

 

Dette var den korte videnskabelige version af problematikken, som altså skyldes en ubalance i indtag og forbrænding af energi.

 

Når man tager de psykologiske faktorer med ind i betragtningen, bliver problemet med overvægt dog mere komplekst. Ofte så har fedme nemlig en psykologisk årsag, hvor fedmen ”bare” er det fysiske symptom på, at noget er galt. Ofte er overvægt nemlig udtryk for, at der ligger noget ubearbejdet rent psykologisk bag problemet. Dette kan være på mange forskellige følelsesmæssige niveauer, hvor jeg f.eks. kan nævne lavt selvværd, sorg, ensomhed eller manglende selvtillid.

 

Alle disse følelser er normale og nogle som alle mennesker kender i en eller anden udtrækning, men ved nogle, tager disse overhånd og bliver mere vedvarende, hvilket så rent fysisk kan give sig udtryk i trøstespisning og overvægt. Eller sagt på en anden måde:

 

Der er ofte også en psykisk ubalance bag fedme og overvægt, og den skal ligeledes bearbejdes, hvis du vil have et permanent vægttab og et sundt liv. 

 

Når alle disse faktorer er blevet remset op, kommer det næste og mest interessante spørgsmål – hvordan ændrer jeg så disse ubalancer? Hertil findes der et ganske simpelt svar:

 

Beslut dig for det! 

 

Den menneskelige psyke er fantastisk, og alle mennesker har alle de ressourcer, som de har brug for, inden i sig selv. Det er derfor af allerstørste vigtighed, at du tager stilling til, om du fortsat vil leve et liv med overvægt og fedme, eller om du vil ændre dit liv til det bedre. Den eneste, som kan træffe denne beslutning, er dig selv. Og du skal være klar over, at det ikke at beslutte sig, også er et valg, som har konsekvenser.

 

Her på siden har jeg samlet alle aspekter af det at overvinde eller forebygge fedme og overvægt, men dette hjælper intet, hvis du ikke selv tager beslutningen om, at nu er det nok.

 

Lad være med at stille dig tilfreds med mindre end det, som du faktisk kan opnå. Træf din beslutning og start dit nye liv i dag, eller fortsæt med din gamle livsstil – valget er fuldstændig op til dig!